Kriget i Gallien

Julius Caesar, vid tiden prokonsul i provinserna Illyricum, Gallia Cisalpina och Gallia Narbonensis, marscherar år 58 (f.Kr.) tillsammans med sina legioner in i det fria Gallien. Före­vändningen är att hindra helvetiernas stundande folkvandring att »ta vägen över romerskt land«.

Kriget i Gallien är Caesars självbiografiska skildring av det knappa årtionde han därefter tillbringar med att kämpa mot de galliska och germanska stammar som gör motstånd mot den romerska erövringen.

På ett plan är Commentarii de Bello Gallico en äventyrsberättelse om fälttågen i Gallien och om romerska strapatser vid den kända världens rand. Boken är också ett av de tidigaste exemplen på en militärstra­tegisk manual. Caesar tar i detalj upp både sin egen och sina fienders kulturer och olika vapenteknologier. Han skildrar taktiska manövrar och slagfältets diplomati, underrättelsernas avgörande betydelse och turens roll i krigets skiftningar.

Boken tjänar, när den publiceras på randen till inbördeskriget mot Pompeius Magnus och senaten, ett djupare politiskt syfte – den framställer erövraren ­Julius ­Caesar som en befälhavare med imponerande flärd, mod och målmed­vetenhet. En folkets man – en medborgare utan egentlig rival.

Recensioner:

»Utan [denna] klassiker vore vår kunskap om antiken blott avlägsna ekon av viskningar.«

Bo Eriksson, Populär Historia

 

»Den svenska texten i latinprofessorn Åke Fridhs kompetenta översättning … i denna nyutgåva förmedlar såväl Caesars sakliga ton som händelsernas dramatik på utmärkt svenska.«

Jens Jakobson, BTJ

 

»Såklart hanterar Åke Fridh översättningsarbetet mästerligt och landar i ett slags lagom ålderdomlig kanslisvenska. Men fattas bara, han var ju professor i latin under svensk humanioras guldålder. … Men sedan går det också en kall kår genom mig då jag inser vad det faktiskt är jag sitter och läser. Plötsligt går det inte bara att njuta av läsningen som en puttrig, lite biblioteks- och punschdoftande bildningshedonism för det här är trots allt en propagandistisk dagbok från ett grymt och mycket blodigt krig.«

Jesper Nordström, Opulens
2022 09 30


Fackprosa
264 sidor
Översättare:
Åke Fridh
Formgivare:
Mårten Ericson
Utgivningsdatum:
2021-03-15
Format:
Hårdband med skyddsomslag 978-91-8530-124-9
© Bokförlaget Augusti 2024