Inertia

I enlighet med tröghetslagen – inertia – tenderar en rörelse att fortsätta en stund även efter det att den har avslutats, som till exempel när en motor stängs av.

En man sitter på kvällståget efter att ha föreläst i grannstaden. Han slumrar till som hastigast, och när han vaknar är tågvagnen helt stilla. Vad som först inte verkar uppseendeväckande framstår snart som väldigt besynnerligt – sover verkligen alla? Hur länge har han själv egentligen sovit? Ljuset och det förbipasserande landskapet utanför tågfönstret tycks inte alls stämma överens med klockans läge. Är hans resa ens verklig?

Inertia är en kortroman av den flamländske författaren Johan Daisne, pseudonym för Herman Thiery (1912–1978). Daisne var, med sin magiska realism, banbrytande i den nederländskspråkiga litteraturen. Boken Inertia, som är en av Daisnes mest kända och omtalade berättelser, filmatiserades redan på 60-talet av André Delvaux och ges här för första gången översatt till svenska språket.

Recensioner:

»Den spännande och oerhört välskrivna kortromanen Inertia (först utgiven 1950) utgår pricksäkert från den förvirrande känslan att vakna upp efter en tupplur och lämnar enligt den magiska realismens regelbok aldrig skärningspunkten mellan verklighet och det drömlika. Det akademiska språket männen emellan kan te sig något komplext och ålderdomligt och till synes stå i vägen för läsarens iver att få svar på sina frågor, men de filosofiska tankebanorna om livet och de större perspektiven på tillvaron är i själva verket nyckeln till berättelsen.«

Andreas Andersson, BTJ

 

»Inertia bjuder på trevlig läsning, det är en bok som inbjuder till eftertanke.«

Dagens bok

 

»Inertia är en bok lätt att tycka om.«

Kulturdelen


Skönlitteratur
86 sidor
2h 21m
Översättare:
Urban Lindström
Formgivare:
Mårten Ericson
Utgivningsdatum:
2021-08-30
Uppläsare:
Lars Winclair
Format:
Hårdband med skyddsomslag 978-91-8530-128-7
Ljudbok 978-91-8530-140-9
© Bokförlaget Augusti 2023