Inertia

Liksom en rörelse, i enlighet med tröghetslagen, tenderar att fortsätta en stund även när för att ta ett exempel motorn stängs av, tenderar en handling att börja redan vi innan vi faktiskt utför den.

Herr X sitter på kvällståget efter att ha föreläst i grannstaden. Efter att ha slumrat till som hastigast vaknar han plötsligt i den stilla tågvagnen. Vad som först inte alls är uppseendeväckande framstår snart som väldigt besynnerligt – sover verkligen alla? Och hur länge har han slumrat egentligen? Ljuset, och landskapet som gungar förbi utanför tågfönstret tycks inte alls stämma överens med klockans läge. Är hans resa alls verklig?

Inertia är en kortroman av den flamländske författaren Johan Daisne, pseudonym för Herman Thiery (1912-1978). Daisne var, med sin magiska realism, banbrytande i den nederländskspråkiga litteraturen. Boken Inertia, som är en av Daisnes mest kända och omtalade berättelser, filmatiserades redan på 60-talet av André Delvaux och ges här för första gången översatt till svenska språket.


Skönlitteratur
86 sidor
Översättare:
Urban Lindström
Formgivare:
Mårten Ericson
Utgivningsdatum:
2021-08-30
Format:
© Bokförlaget Augusti 2021