Langbehns testamente – Ett tyskt århundrade i tio kapitel

ISBN: 978-91-8530-117-1

Pris: 249 kronor

 

I Langbehns testamente skildras det tyska nittonhundratalet genom ett subjektivt urval personligheter. Här finns den tysk-bolivianska gerillakvinnan – dotter till en nationalsocialistisk kameraman – som mördade Che Gueveras baneman bara för att själv senare bli skjuten. Man möter frikårsmän i tjugotalets Mecklenburg och en rasforskare, som ville göra karriär i Tredje riket men istället räddade livet på en judinna. Titelessän handlar om Julius Langbehn, en kulturkonservativ enstöring som skrev förra sekelskiftets tyska bästsäljare.

Per Landin återvänder här till gestalter som följt honom, några tar han i försvar, om det behövs. Lika ofta blir han frågande eller avvisande; som i fallet med Östtysklands förs­ta dam Margot Honecker eller studenten Ohnesorgs mördare, en polisman som utlöste den väst­tyska student­revolten och senare visade sig ha varitösttysk Stasiagent.

De som läst Landins tidigare böcker kom­mer att känna igen sig – och de som inte gjort det kan med fördel börja med Langbehns testamente.

Per Landin, född 1956, är författare, kulturskribent och filosofie doktor i tyska. Han har skrivit ett femtontal böcker, senast romanen Kan du inte säga något snällt i­stället (2015).

 Kommentarer inaktiverade.